ENTREVISTA A NÚRIA TORRA SANS del


Restaurant L’ HORTET de Lleida

 


 

 

EL RESTAURANT L’HORTET


Carrer Torres de Sanui,  12

25006  LLEIDA

 

Telèfon  973 247548

 

e.mail  info@restaurantlhortet.com

www.restaurantlhortet.com



La propietària de l'establiment Núria Torra Sans


On vas néixer? 

 

A Lleida


Edat actual?

 

27 anys

 

Quan vas descobrir la teva afició per la cuina?

 

 

De ben petita quan cada diumenge al matí la padrina ens feia el dinar per tots. Alguna tarda preparava berenar i la mare també es una gran artista culinària. Per tant, que de ben petita.

 

Has cursat estudis i  fet pràctiques de cuina? 

 

No

 

Pràctiques en Restaurants?

 

No

 

Que fas més a part de cuinar en el teu restaurant (classes, cursets, demostracions, divulgacions...)

 

 

Jo no sóc cuinera, jo sóc cap de sala. A part de portar a l’equip (5 persones). gestionem la part burocràtica, porto els comptes de l’empresa, parlo amb els proveïdors de gènere, s’intenta buscar alternatives quan sorgeixen diferències entre els de l’equip. És una feina complexa però molt grata a la vegada. Busco també alternatives pels vespres d’hivern.


Façana principal del Restaurant l'Hortet


Quin és el teu plat preferit?

 

No tinc un plat preferit. Però m’agrada tot o gairebé tot!

 

Que opines de la cuina tradicional de la comarca del Segrià?

 

 Nosaltres estem a Lleida capital, tot i que jo he viscut sempre al Pla d’Urgell. Al restaurant sempre intentem tenir gènere de proximitat. El safrà és de les Garrigues, les pomes de Miralcamp, les tomates i hortalisses les fa el meu pare al seu immens hort i el que no, ho comprem a la fruiteria de dos carrers més enllà. Sempre producte fresc i de qualitat. Aquest crec que és el nostre èxit. Senzillesa i bons aliments.

 

Quin és el plat comarcal que et demanes més?

 

Buff, a mi ‘agraden quasi tots

 

A tu, que t’agrada més cuinar? 

 

Tot menys peix

 

Que solen preferir els clients, la cuina tradicional o l’avantguardista?

 

 Tradicional 100%, amb un toc modern, que ara tots ens hem tornat molt “cool” però realment volem sentir el gust de tota la vida.

 

Professionalment on vas començar ?

 

A Mollerussa


Com a empresari . Filosofia de la teva cuina , el servei ... ?

  

Vaig començar com a cambrera els caps de setmana mentre acabava el batxillerat.



Vista de l'interior del restaurant


 

Estàs casada?.


No

 

Tens família ?

 

No.

 

Qui cuina a casa teva ?

 

 

 Ningú. Sempre sobra alguna cosa o altra del restaurant i sinó la fem sobrar. Quan arribes a casa, després de tantes hores, no tens ganes d’embrutar “caxarros” de cuina. Ni passar-te estona a la cuina perquè saps que al cap de res has d’anar a fer un altres servei. Així que deixes la teva afició per la cuina per les vacances i llavors és quan convides als teus amics i parents i tens temps de cuinar per ells i estar amb ells. Ja que gairebé sembla impossible alternar aquest ofici amb la resta dels mortals.

 

 

Normalment que mengeu ? 

 

 

Sa, cosetes molt sanes, verduretes, peix a la planxa…. etc.

 

La teva família més propera ha influït en la teva forma de cuinar o en l’especialitat del Restaurant?

 

Segur que si.

 

 

Que penses dels cuiners estrella ? 

 

 

Que són uns artistes que poden innovar i crear i que enlloc de quedar plasmat a un quadre hi ha persones que  ho assaboreixen. És un plat que faran una vegada i mai més podrà ser copiat per algú.

 

 

Com influeix la Guia Michelin i d'altres guies ?

 

 

Influeixen però no fan molt mal ni molt bé.

 

 

És important representar l’indret on tens l’activitat amb els productes culinaris ?

 

 I tant!!

 

I la manera de cuinar-los ?

 

 

També, es clar.

 

 

Creus que la cuina del teu indret pot arribar a tenir ressò nacional o internacional pels productes ?

 

 

Si valoressim més el que tenim a casa, està clar que si.

 

 

Aquí a la comarca pot funcionar la cuina exòtica o d'altres llocs ( sushi ... )? 

 

 

 Si, perquè no, però no hi ha tan públic crec jo, però és una opinió personal.

 

 

Quin és el plat més demanat , tradicional o creatiu ? 

 

 

Tradicional, a casa nostra clar.

 

 

Es demanen les adaptacions de plats tradicionals a la cuina d'autor?

 

Mai ¡!



Detalle de un rincón acogedor.


El teu client es entès en cuina, sap apreciar-la?

 

 N’hi ha que si i n’hi ha que no, però normalment surten satisfets. Rara es la vegada que haguem hagut de retirar un plat.

 

Sap maridar bé els plats i els vins ?

 

 

 Si, però queda molt per aprendre. Sempre es pot aprendre més.

 

 

Es deixa aconsellar ?

 

 I tant! és el primer que pregunto al cambrer quan vaig a un restaurant.

 

Investigues nous sabors? 

 

 

SI!

 

Qui els prova ?

 

Jo i el cuiner

 

 

T'agradaria oferir receptes i productes perduts ? . Creus que funcionarien ?

 

Segur que si. Però de vegades el que penses no és del tot acertat. Les idees s’han de madurar.

 

L'alta cuina es pot equiparar a l'art ?

 

I TANT ¡!

 

I la presentació ? . Algú fa una fotografia, ja que un plat acabat és un art no exposat i efímer ?

 

 

Si

Es diu que poseu molt poc menjar en uns plats molt grans , que em dius ?

 

 Res, tot son maneres de treballar

 

I també que el decoreu massa ?

 

 

A casa nostra ho dubto. Som molt senzills.

 

 

No hi ha massa parafernàlia al plat?

 

 

Diria que no

 

Productes artesans o industrials , encara que afectin al preu final ?

 

 

ARTESANS

 

És important fer promoció dels productes de proximitat?

 

 SI, IMPORTANTÍSSIM

 

Tenen sortida els plats senzills tradicionals del nostre lloc ? ( Un pollastre de corral...)

 

 SI, depén com el vengui el teu cambrer.

 

 

Lluites per tenir algun tipus de distinció ( Estrelles Michelin ) ?

 

 No

 

Divulgues les teves receptes i investigacions en forma de llibres, audiovisuals, xarxes ...?

 

 MAI

 

Formes part activa de les xarxes socials?

 

 

SI

 

Les postres sempre han estat el " germà pobre" de la cuina ?

 

NO

 

Ens hauríem d'acostumar a un vi diferent segons el plat? 

 

 

Per mi, no.

 

I l'oli , hauríem de demanar-li garanties d'autenticitat? 

 

 

Sabem d’on és.

 

 

Com veus el fet d'utilitzar diversos olis d'oliva segons el plat ( més afruitat , madur , amb gustos ... )?

 

 

 Nosaltres sempre utilitzem el oli oliva verge

 

 

Partidari del setrill d'un sol ús?

 

MAI.



El plat més emblemátic de les comarques de Lleida,"els caragols a la llauna".


 

 

QUÈ ENS POTS DIR DE L'OLI D'OLIVA VERGE EXTRA A LA CUINA

 

Consideres l'oli d'oliva verge extra com l'eix central de la Dieta Mediterrània ?

 

I tant que si, sense l’oli  d’oliva a Lleida no som gran cosa.

 

 

Coneixen els comensals o bé saben distingir entre els diferents tipus d'oli?

 

 

N’hi ha de tots, però en general els ho has d’explicar. Això si tens varis tipus d’oli.

 

 

Creus que estan influenciats pels tòpics?

 

 

MMmm...

 

Creus que l'hostaleria més senzilla ( bars , cafeteries , etc ) hauria d'utilitzar setrills irreompibles?

 

 

 No, perquè si jo vull utilitzar oli d’oliva de Cal Jan de Miralcamp i aquest molí no em pot fer l’envàs, que passa? Que ja l’hem parit! Ja no podem donar oli d’oliva del que voldríem. I així amb varies altres coses.



Filet al foie gras un exemple de la cuina de la carn


 

Com consideres el millor oli d'oliva verge extra espanyol , Creus que és millor l'italià o d'altres països? 

 

 

No, el de casa nostra és el millor. A més el que posa que es italià n’hi ha que està envasat a Itàlia però es dels nostre.

 

 

La Dieta Mediterrania és la més saludable a nivell nutricional? 

 

Diria que si.

 

Vostè personalment quin tipus d'oli prefereix? 

 

 

El de casa. OLI VERGE EXTRA

 

Els olis amb sabors , fan més desitjables els olis?

 

Si, però crec que es una moda.

 

 

Quin futur els veus?

 

 

poc

Amb quins aliments combinarien millor? 

 

 

No m’ho he parat a pensar.

 

 

L'oli d'oliva verge extra té alguna contraindicació culinària?

 

no

 

La teva recepta preferida amb oli d'oliva Verge Extra?

 

pa oli i xocolata

 

Quines diferències culinàries trobes entre els diferents tipus d'oli, llavors, oliva ...? 

 

 

Bff… hi ha olis que no es poden comparar

 

Un bon oli pot ser vinculant en un bon àpat?

 

I tant

 

En el teu restaurant que utilitzes ( procedència )? 

 

 

En tenim tres de diferents, un per la fregidora, un per cuinar i un per amanir i setrilleres.

 

Gastes els vins de proximitat?

 

 Per poc que puga si, cada vegada elimino més les DO espanyoles.

O de la Denominació d’Origen “Costers del Segre” ?

 

 

SI

 

El teu públic els coneix?

 

 

Normalment si, sinó faig recomanacions, el proven i així ja el coneixen per una altra vegada.

 

 

Poden competir a casa teva amb els Rioja, Ribera del Duero ...?

 

No

 

Vieiras (Coquilles de Santiago) sobre carbassó i salsa de romesco, un plat de marisc.



refrescant i dolça escuma de iogurt


 

Una frase lapidària         

 

Quan menges un plat i el teu paladar et porta a un record llunyà i dolç, l’has encertat.



El Cap de Cuina, Miquel Montagut acompanyat de l'ajudant Anna Lee.


Una demostració de cuina a càrrec de Núria Torra i Anna Lee.




EL RESTAURANT L’HORTET


Carrer Torres de Sanui,  12

25006  LLEIDA

 

Telèfon  973 247548

 

e.mail  info@restaurantlhortet.com

www.restaurantlhortet.com



CUINA DE LES COMARQUES DE LA PLANA DE LLEIDA