ESCRIPTORS GASTRONÒMICS


ENRIC RIBERA I GABANDÉ



BIOGRAFÍA




Enric Ribera Gabandé

 

(Va néixer a Lleida, Espanya 18 de novembre de 1950)

 

És periodista de TV, premsa escrita, ràdio i Internet, havent exercit la professió a Canal Satèlit Digital TV, Ràdio Nacional d'Espanya, a la revista La Cuina de Catalunya, i als periòdics Bondia i La Mañana.

És autor de 46 llibres sobre la literatura de viatges, les arts culinàries, els vins i l'hoteleria, ostentant en el seu poder premis internacionals (10) com el Gourmand World Cookbook Awards pel seu llibre "Joyas de París, 14 recreaciones gastronomicas y lúdicas" , títol dedicat als millors xefs i restaurants de la capital francesa.

Al llarg dels seus 37 anys de periodisme ha completat una llarga llista de viatges realitzats a diversos països del món, sumant una xifra de 101, entre d'altres Itàlia, Índia, Malàisia, Hongria, Tailàndia, Àustria, Puerto Rico, Argentina, Filipines, França, Equador, Tunísia, Bangla Desh, Mali, etc.

Actualment conjuga conferències sobre el turisme i la participació en jurats internacionals en tasts de vi. És director dels web www.gourmetvinos.comwww.rutasviajeras.com,  iwww.lacuinadecatalunya.com,  a més de col·laborador habitual en les xarxes socials www.elalmanaque.comwww.tvcocina.comwww.facebook.com/gastronomiasdelmundowww.plus.google.com,  www.bligoo.com,  i al programa "Espanya a les 8" de la cadena Gestiona Ràdio per les seves 42 emissores de tot el país espanyol, a més d'Argentina, Xile, Perú, Equador i Ràdio Universal (Comunitat Europea). És membre de 200 grups de Facebook relacionats amb la gastronomia, els vins, els viatges, el turisme i la cultura.

En l'edició 2013 de la Fira Internacional del Turisme a Equador FITE, que organitza cada any Horitzo Grup, va aconseguir el premi Perla del Pacífic en Or per un reportatge publicat al diari La Mañana, dedicat a la Ruta del cacau d'Equador.

També va aconseguir, aquest mateix any (2013), la Perla del Pacífic en Argent per un altre treball sobre la Comunitat Indígena de Shuar (Equador) difós a Canal Català Lamanyana TV. Recentment, ha estat nomenat  “Bodeguero de Honor de la Academia del Vino de Castilla y León”. Recentment, se li ha fet entrega a Torremolinos (Màlaga) de la Medalla d'Or de la Costa del Sol.

En el camp de l'enologia, ha escrit diversos llibres sobre aquesta temàtica, entre d'altres, El vi, com assaborir; "Dios Baco no engaña"; i Notes de vins i cuina. També ha realitzat diferents conferències sobre els vins i la seva cultura a nivell d'Espanya i l’estranjer, sent en dues ocasions jurat internacional de la "Coupe de vin du Bordeux" (França).

És, també, Acadèmic de Número de l'Acadèmia dels Vins de Sant Humbert de Vilafranca del Penedès. També és “Académico de Honor de la Academia delVino de Castilla y León”. Recentment, ha participat en el I Congrés Nacional de Turisme de Culinària, a la ciutat de Figueira da Foz (Portugal).

 

 

 

 

Enric Ribera Gabandé

 

(Nació en Lleida, España, 18 de noviembre de 1950)

 

Es periodista en ejercicio desde 1978 en TV, prensa escrita, radio e Internet, habiendo ejercido la profesión en Canal Satélite Digital TV, Radio Nacional de España, en la revista La Cuina de Catalunya, y en los periódicos Bondia y La Mañana.

Es autor de 46 libros sobre la literatura de viajes, las artes culinarias, los vinos y la hotelería, ostentando en su poder premios internacionales (10) como el Gourmand World Cookbook Awards por su libro “Joyas de París, 14 recreaciones gastronómicas y lúdicas”, título dedicado a los mejores chefs y restaurantes de la capital francesa.

A lo largo de sus 37 años de periodismo ha completado una larga lista de viajes realizados a diversos países del mundo, sumando una cifra de 101, entre otros Italia, India, Malasia, Hungría, Tailandia, Austria, Puerto Rico, Argentina, Filipinas, Francia, Ecuador, Túnez, Bangladesh, Malí, etc.

Actualmente, conjuga la tarea periodística con conferencias sobre el turismo y la participación en jurados internacionales  en catas de vino. Es director de la revista La Cuina de Catalunya, y de las web www.gourmetvinos.com,   www.rutasviajeras.com,  y www.lacuinadecatalunya.com,   además de colaborador habitual en las redes socialeswww.elalmanaque.com,   www.tvcocina.com,    www.facebook.com/gastronomiasdelmundo , www.plus.google.comwww.bligoo.com, y en el programa “España a las 8” de la cadena Gestiona Radio para sus 42 emisoras de todo el país español, además de Argentina, Chile, Perú, Ecuador y Radio Universal (Comunidad Europea). Es miembro de 190 grupos de Facebook relacionados con la gastronomía, los vinos, los viajes, el turismo y la cultura.

 En la edición 2013 de la Feria Internacional del Turismo en Ecuador FITE, que organiza Horitzo Grup, consiguió el premio Perla del Pacífico en Oro por un reportaje publicado en el periódico La Mañana, dedicado a la Ruta del cacao de Ecuador.

También consiguió, este mismo año (2013), la Perla del Pacífico en Plata por otro trabajo sobre la Comunidad Indígena de Shuar (Ecuador) difundido en Canal Català Lamanyana TV. Recientemente, ha sido nombrado “Bodeguero de Honor” de la Academia del Vino de Castilla y León. Recientemente, se le ha hecho entrega en Torremolinos (Málaga) de la Medalla de Oro de la Costa del Sol.

En el campo de la enología, ha escrito diversos libros sobre esta temática, entre otros, “El vi, com assaborir-lo” (El vino, como saborearlo); “Dios Baco no engaña”; y “Notes de vins i cuina” (Notas de vinos y cocina). También ha realizado diferentes conferencias sobre los vinos y su cultura a nivel de España e internacionalmente, siendo en dos ocasiones jurado internacional de la “Coupe de vin du Bordeux” (Francia). 

Es, también, “Acadèmic de Nombre” (Académico de Número) de la Academia dels Vins de Sant Humbert. También es académico de Honor de la Academia del Vino de Castilla y León.  Recientemente, ha participado en el I Congreso Nacional de Turismo de Culinaria, en la ciudad de Figueira da Foz (Portugal).



ENTREVISTA



Enric Ribera i Gabandé amb una de les moltes distincios que ha estat objecte. La Medalla d'Honor


ENTREVISTA A ESCRIPTORS GASTRONÒMICS


ENRIC RIBERA I GABANDÉ

 

 

On vas néixer?.

 

A Lleida.

 

Edat actual?.

 

64 anys

 

On vius?

 

A Alcoletge, Lleida

 

A nivell de curiositat, ets bon cuiner?

 

No!

 

Quan vas descobrir la teva afició per la cuina?

 

L’any 1978. Encara que és un llegat dels gens de la meva mare, que li agradaba molt de menjar bé.

 

Has cursat estudis i  fet pràctiques de cuina professionalment ?

 

Autodidàcta.

 

Et dediques a escriure i documentar tot el que veus?

 

Quasibe tot el que vec pel món.

 

Fas llibres?

 

46 títols he editat

 

Tens blogs i pàgines web?

 

www.lacuinadecatalunya.com

 

www.gourmetvinos.com

 

www.rutasviajeras.com 

 

Tens també una editorial amb la teva esposa?

 

És d’ella, de la Pilar Rius

 

Els teus fills et segueixen (dins la professió)?

 

No. Cadascun té el seu propi treball.

 

Fas prosselitisme  (classes, cursets, demostracions, divulgacions...), en persona?

 

Molts al llarg de l’any.

 

Quin és el teu plat preferit?

 

L’escudella.

 

Que opines de la cuina tradicional de la comarca de les Garrigues?, de l’Urgell, del Segrià i de la Noguera (segons on estiguis erradicat)?

 

Les cuines de les Terres de Lleida són un patrimonio cultural i històric de Catalunya.

 

Quin és el plat comarcal que t’agradi mes divulgar?.

 

Tots els de les comarques lleidatanes.

 

A tu,personalment,  que t’agrada més cuinar?

 

El plat portugués de la “cataplana”.

 

Que solen preferir els teus seguidors, la cuina tradicional o l’avantguardista?.

 

La tradicional, sense oblidar d’avanguarda.

 

Has fet molt per la cuina de Lleida, se t’ha reconegut?

 

He fet tot el que he pogut.  Totalment, no. Però  el temps dirà si és així o no.

 

Diguem premis que t’han atorgat?

 

6 premis internacionals “Perla del Pacífico”. 4 premis Cooking Awards Gourmand i altres.

 

Professionalment on vas començar ?

 

A Lleida, l’any 1978.

 

Com a empresari . Filosofia de la teva cuina preferida?

 

La catalana, espanyola i la francesa.

 

Com a escriptor i viatger, quina cuina mundial valores més?

 

La del nostre país. A nivell restauración, la parisina i l’espanyola.

 

Estàs casat?. Tens família ?

 

Estic casat amb Pilar Rius. Tinc dos fills, Meritxell i Quique.

 

Qui cuina a casa teva ?

 

La Pilar

 

Normalment que mengeu ?

 

Cuina fresca i de proximitat.


De visita a Bangla Desh



Mitjana anual de viatges ( o sigui fora de casa)?

 

15 nacionals i internacionals

 

Amb els teus familiar formes un equip molt sòlid. Qui el formeu?.

 

La dona i els dos fills. També amb la família de la meva germana, Maria José.

 

Quina és l’especialitat de cada membre?.

 

La pròpia.

 

Que penses dels cuiners estrella ?

 

Despropocionat mediatisme.

 

Com influeix la Guia Michelin i d'altres guies ?

 

Molt. Eleva al cel al restaurant que la gaudeix i condemna al que li trauen.

 

És important representar l’indret on tens l’activitat amb els productes culinaris ?

 

Molt!

 

I la manera de cuinar-los ?

 

També.

 

Creus que la cuina del teu indret pot arribar a tenir ressò nacional o internacional pels productes ?

 

Sí. Però  s’ha de tener el valor de l’autoestima més assolit.

 

Ací a la comarca pot funcionar la cuina exòtica o d'altres llocs ( sushi ... )?.

 

Difícil.

 

Han proliferat molt els restaurants étnics. Qu et sembla?

 

Llibertat per totom.

 

Digam el plat estrella (o els que vulguis) de

 

  La cuina lleidatana comarcal

 

No en té un solsament, n’hi molts.

 

  La cuina Catalana

 

El suquet de peix


  La cuina espanyola

 

La varietat de cuines.

 

  La cuina francesa

 

El micuit regart amb Xampany.

 

  Altres plats europeus


El goulais hùngar.

 

  Asiàtics

 

Sushi.

 

  Amèricans

 

Ceviche de peix.

 

Quin és el plat més demanat , tradicional o creatiu . ?

 

A nivel turístic de Espanya continua sent la paella.

 

Es demanen les adaptacions de plats tradicionals a la cuina d'autor?

 

No ho sé.

 

El teu lector  es entès en cuina, sap apreciar-la?

 

La gran majoria sí.

 

Sap maridar bé els plats i els vins ?

 

Penso que sí. Des del meu punt de vista.

 

Es deixa aconsellar ?

 

Sí. És molt important.

 

Investigues nous sabors ?

 

Sempre.

 

Sempre els prova ? .

 

Els que me desperten un interés.

 

T'agradaria ressaltar receptes i productes perduts ? . Creus que funcionarien ?

 

Molt. En els meus llibres compilo plats quaisebe perduts de la memòria de la gent.

 

L'alta cuina es pot equiparar a l'art ?

 

En algunes vegades, sí. No sempre.

 

I la presentació ? . Algú fa una fotografia, ja que un plat acabat és un art no exposat i efímer ?

 

Les fotogtafies s’encarrega la meva muller, la Pilar.


Amb un xef en un país exòtic dels molts que cada any visita el nostre entrevistat



Es diu que es posa molt poc menjar en uns plats molt grans , que em dius ?

 

M’agraden els plats grans. Però d’una manera desproporcionada.

 

I també que el decoren massa ?

 

També m’agrada l’arquitectura i la decoració controlades.

 

No hi ha massa parafernàlia al plat ?

 

Una mica.

 

Veus be que es doni tanta importància a la presentació dels plats?

 

Tanta, no.

 

Productes artesans o industrials , encara que afectin al preu final ?

 

Sempre, a  poder si, productes artesans i de temporada.

 

Poden sobreviure al matiex temps el Fast Food i l’Slow Food?

 

Sempre a d’haver la porta oberta a tot.

 

El jovent, tot i els extremismes, quin tipus de cuina prefereix?

 

La de comnplaure la gana.

 

És important fer promoció dels productes de proximitat per part de la Restauració ?

 

Moltísssm.

 

Tenen sortida els plats senzills tradicionals del nostre lloc ? ( Un pollastre de corral...)

 

Sí.

 

Valores un Restaurant  per tenir algun tipus de distinció ( Estrelles Michelin ) ?

 

A priori, í. Desprès possiblement canvio d’opinió.

 

Divulgues les teves receptes i investigacions en forma de llibres, audiovisuals, xarxes ...?

 

Sí.

 

Formes part activa de les xarxes socials ?

 

De moltes.

 

Les postres sempre han estat el " germà pobre" de la cuina ?

 

Ja no tant. Ha canviat tot aquest tema.

 

Ens hauríem d'acostumar a un vi diferent segons el plat ?

 

Si la buchaca pot, sí.

 

I l'oli , hauríem de demanar-li garanties d'autenticitat?

 

Un sí rotunt.

 

Com veus el fet d'utilitzar diversos olis d'oliva segons el plat ( més afruitat , madur , amb gustos ... )?

 

Bé. No està malament.


Signant en el llibre d'honor el 2008 a Eslovènia


Partidari de la setrillera d'un sol ús?

 

Sí.

 

QUÈ ENS POTS DIR DE L'OLI D'OLIVA VERGE EXTRA A LA CUINA

 

És una joia sde la cuina lleidana, catalana i espanyola.

 

Consideres l'oli d'oliva verge extra com l'eix central de la Dieta Mediterrània ?

 

Com un pilar de la dieta mediterránea.

 

Coneixen els comensals o bé saben distingir entre els diferents tipus d'oli?

 

Cada cop més.

 

Creus que estan influenciats pels tòpics

 

 

Encara una mica.

 

Creus que l'hostaleria més senzilla ( bars , cafeteries , etc ) hauria d'utilitzar setrills irreomplibles .

 

Penso que sí.

 

Com consideres el millor oli d'oliva verge extra espanyol , Creus que és millor l'italià o d'altres països ? .

 

El català.

 

La Dieta mediterrània és la més saludable a nivell nutricional ? .

 

Naturalment, que sí.

 

Vostè personalment quin tipus d'oli prefereix .

 

El de les Garrigues, garantia  total de qualitat.




Aconsellaria tenir en la cuina més d’un tipus d’oli?

 

I tant, que sí.

 

Millor monovarietal o coupages .

 

Els dos. Cadascun per cada funció

 

Els olis amb sabors , fan més desitjables els olis

 

Sí.

 

Quin futur els veus?

 

Molt important. S’ha d’obrir mercats.

 

Amb quins aliments combinarien millor?

 

Amanides, fregits, guisat, cuinejats de tot tipus...

 

Els grans aliments , millor amb els grans olis ( anxova en oli VE ).

 

D’acord.

 

L'oli d'oliva verge extra té alguna contraindicació culinària?.

 

 

No.

 

La teva recepta preferida amb oli d'oliva Verge Extra?.

 

A la cataplana portuguesa, l’oli d’oliva es l’ingredient més important.

 

Quines diferències culinàries trobes entre els diferents tipus d'oli, llavors, oliva ...?.

 

Els que aportent les olives i la seva personalitat organolèptica.

 

Un bon oli pot ser vinculant en un bon àpat? .

 

Obligatoriament.

 

A casa teva quins olis utilitzeu ( procedència )?

 

De les Garrigues.

 

Recomanes gastar els vins de proximitat?

 

Primer de tot, Lleida, desprès Catalunya i la resta.

 

O de la Denominació d’Origen “Costers del Segre” ?

 

 

El teu lector els coneix?

 

Un part, sí.

 

Poden competir al mecat amb els Rioja, Ribera del Duero, Penedés ...?

 

Inclós guanyar en catas a aquets.

 

Personalment els teus vins preferits?

 

Els de Lleida, catalans i espanyols.

 

Licors?

 

Poc.

 

Cafés o tés?

 

 

Un habà per després del àpat, n’ets partidari?

 

No!

 

Enric en un gran Restaurant dels molts que visita anualment

Als Pirineus Orientals

 

 

 

Una frase lapidària  

       

Llarga vida ens dongui la gastronomia i els vins lleidatans!


 

CUINA DE LES COMARQUES DE LA PLANA DE LLEIDA