ENTREVISTA A ESCRIPTORS GASTRONÒMICS
IGNASI REVÉS
Concurs d'all i oli a Torrebesses
Ignasi Revés
On vas néixer?.
A Sarroca de Lleida
Edat actual?.
39 anys
On vius?
A Reus
A nivell de curiositat, ets bon cuiner?
No gaire
Quan vas descobrir la teva afició per la cuina?
Quan em van fer l’encàrrec d’Esmorzars de Lleida, el meu primer llibre gastronòmic
Has cursat estudis i fet pràctiques de cuina professionalment ?
No
Et dediques a escriure i documentar tot el que veus?
Ho faig sovint
Fas llibres?
Sí. Tinc una novel·la de pagesos de les Garrigues, Oli en un llum; dos assaigs gastronòmics, Esmorzars de Lleida i Esmorzars de l’Ebre; i un llibre de propera aparició, Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l’Ebre.
Tens blogs i pàgines web?
Sí: bplana.blogspot.com.es, onpenjo els articles que publico al periòdic quinzenal SomGarrigues.
Els teus fills et segueixen (dins la professió)?
A les meves filles els agrada experimentar a la cuina
Fas prosselitisme (classes, cursets, demostracions, divulgacions...), en persona?
Com a molt, xerrades ipresentacions sobre els llibres d’esmorzars
Quin és el teu plat preferit?
Conill amb allioli
Tast de vins D.O. Catalunya a Cambrils
Que opines de la cuina tradicional de la comarca de les Garrigues?, de l’Urgell, del Segrià i de la Noguera (segons on estiguis radicat)?
La cuina que porto a la sang. La cuina amb la qual vull morir
Quin és el plat comarcal que t’agradi mes divulgar?.
La catxipanda
A tu,personalment, que t’agrada més cuinar?
L’allioli
Que solen preferir els teus seguidors, la cuina tradicional o l’avantguardista?.
De tot una mica
Has fet molt per la cuina de Lleida, se t’ha reconegut?
El llibre Esmorzars de Lleida va tenir molt bona acollida, més de la que mereixia
Diguem premis que t’han atorgat?
Cap
Costa ser profeta a la pròpia terra
Professionalment on vas començar ?
Era redactor del SomGarrigues
Com a empresari . Filosofia de la teva cuina preferida?
No sóc empresari, però crec en el producte de proximitat
Com a escriptor i viatger, quina cuina mundial valores més?
No puc valorar la cuina de l’estranger, perquè no la conec prou. Però et puc dir que vaig tastar vins molt bons a Xile i un salmó fantàstica Ushuaia (Argentina)
Estàs casat?. Tens família ?
Casat i dues filles
Qui cuina a casa teva ?
La meva dona (i sort que ho fa ella)
Normalment que mengeu ?
Força equilibrat: Verdura, carn, peix, pasta, arrossos...
Mitjana anual de viatges ( o sigui fora de casa)?
Un de gros i molts de petits
Amb els teus familiar formes un equip molt sòlid. Qui el formeu?.
Els quatre de casa
Quina és l’especialitat de cada membre?
.
Jo faig l’allioli i la meva dona la resta. Les crepes i les pizzes, les fan elles tres
Que penses dels cuiners estrella ?
Que n’està ple: tant els que es veuen, com els que no es veuen
Com influeix la Guia Michelin i d'altres guies ?
Publicitat, bàsicament
És important representar l’indret on tens l’activitat amb els productes culinaris ?
I tant
I la manera de cuinar-los ?
Sí
Conferència a Turisme, mar i gastronòmia a Sant Carles de la Ràpita
Creus que la cuina del teu indret pot arribar a tenir ressò nacional o internacional pels productes ?
Sí, si hi ha una bona campanya de màrqueting.
Ací a la comarca pot funcionar la cuina exòtica o d'altres llocs ( sushi ... )?.
És possible, però potser s’hauria de “fusionar” amb la cuina de la terra
Han proliferat molt els restaurants étnics. Qu et sembla?
Poden conviure amb els de cuina tradicional. Cap problema
Digam el plat estrella (o els que vulguis) de
La cuina lleidatana comarcal
Catxipanda
La cuina Catalana
Caragols a la llauna
La cuina espanyola
La cuina francesa
Altres plats europeus, asiàtics, amèricans
No puc opinar, no ho conec prou
Quin és el plat més demanat , tradicional o creatiu.?
La paella
Es demanen les adaptacions de plats tradicionals a la cuina d'autor?
No ho sé
El teu lector es entès en cuina, sap apreciar-la?
Hi ha de tot
Sap maridar bé els plats i els vins ?
Crec que sí
Es deixa aconsellar ?
Es deixen aconsellar
Investigues nous sabors ?
No, això ho fan les meves filles
Qui els prova ? .
Tots quatre
Taula Rodona sobre Gastronomia a Amposta
T'agradaria ressaltar receptes i productes perduts ? . Creus que funcionarien ?
Si un dia van funcionar, qui diu que no poden tornar a funcionar?
L'alta cuina es pot equiparar a l'art ?
La cuina és art i cultura.
I la presentació ? . Algú fa una fotografia, ja que un plat acabat és un art no exposat i efímer ?
Sempre faig fotografía quan crec que val la pena
Es diu que es posa molt poc menjar en uns plats molt grans , que em dius ?
Hi ha de tot
I també que el decoren massa ?
És important que el plat sigui agradable a la vista
No hi ha massa parafernàlia al plat ?
Tampoc cal carregar-ho massa. Sempre és bo tenir mesura
Veus be que es doni tanta importància a la presentació dels plats?
La presentació és important, però un plat, per sobre de tot, ha de ser bo
Productes artesans o industrials , encara que afectin al preu final ?
No es poden tocar les campanes i anar a la processó. Si el producte és artesà, pujarà el preu. Productes artesanals, tota la vida
Poden sobreviure al matiex temps el Fast Food i l’Slow Food?
Sobreviuen
El jovent, tot i els extremismes, quin tipus de cuina prefereix?
Si tenen un mare cuinera com Déu mana, la cuina de la mare
És important fer promoció dels productes de proximitat per part de la Restauració ?
Per part de la restauració i per part de tots
Tenen sortida els plats senzills tradicionals del nostre lloc ? ( Un pollastre de corral...)
Sempre n’han tingut
Valores un Restaurant per tenir algun tipus de distinció ( Estrelles Michelin ) ?
Em guio per referències de la gent que hi ha anat
Divulgues les teves receptes i investigacions en forma de llibres, audiovisuals, xarxes ...?
Sí, als llibres d’esmorzars
Formes part activa de les xarxes socials ?
Sí
Les postres sempre han estat el " germà pobre" de la cuina ?
El Mingo Celma, de Paüls (Baix Ebre), diu que unes bones postres arreglen un dinar fluixet
Ens hauríem d'acostumar a un vi diferent segons el plat ?
Ens hauríem d’acostumar a testar com més vins millor
I l'oli , hauríem de demanar-li garanties d'autenticitat?
Sí
Com veus el fet d'utilitzar diversos olis d'oliva segons el plat ( més afruitat , madur , amb gustos ... )?
Pot ser que els plats cobrin noves tonalitats, més interessants i fins i tot sorprenents
Partidari de la setrillera d'un sol ús?
Si fos reomplible amb un bon oli, no em faria res
Portada del llibre "Esmorzars de l'Ebre" de l cque es autor editat per Edicions Salòria
QUÈ ENS POTS DIR DE L'OLI D'OLIVA VERGE EXTRA A LA CUINA
Consideres l'oli d'oliva verge extra com l'eix central de la Dieta Mediterrània ?
Sí
Coneixen els comensals o bé saben distingir entre els diferents tipus d'oli?
Tret de les zones elaboradores d’oli, la gent ho coneix poc o gens
Creus que estan influenciats pels tòpics
Massa. Això s’ha de trencar amb més campanyes informatives, culturitzant més la gent sobre l’oli d’oliva verge extra
Creus que l'hostaleria més senzilla ( bars , cafeteries , etc ) hauria d'utilitzar setrills irreomplibles .
Si fos reomplible amb un bon oli (verge extra, per exemple), no em faria res
Com consideres el millor oli d'oliva verge extra espanyol , Creus que és millor l'italià o d'altres països ? .
No conec l’italià, conec el garriguenc i el del Camp de Tarragona. I m’agraden tots dos.
La Dieta mediterrània és la més saludable a nivell nutricional ?
.
No ho sé. Però em sento bé quan el tasto
Vostè personalment quin tipus d'oli prefereix .
L’oli tèrbol, l’oli nou, aquell oli verd que rasca a la gola i amb aquell aroma tan potent
Aconsellaria tenir en la cuina més d’un tipus d’oli?
Com a mínim, dos
Millor monovarietal o coupages .
Monovarietal arbequina
Els olis amb sabors , fan més desitjables els olis
Pot ser, però em quedo amb l’arbequina
Quin futur els veus?
Ni idea. Si fos per mi, no en tindrien gaire
Amb quins aliments combinarien millor?
No ho sé
Els grans aliments , millor amb els grans olis ( anxova en oli VE ) .
Evidentment. No és el mateix una tomata amanida amb oli verge extra que amb oli de girasol. No hi ha punt de comparació
L'oli d'oliva verge extra té alguna contraindicació culinària?.
No ho sé
La teva recepta preferida amb oli d'oliva Verge Extra?.
Pa torrat escaldat, fumejant, amb un bon raig d’oli nou. Va bé per a les panxes desgavellades
Quines diferències culinàries trobes entre els diferents tipus d'oli, llavors, oliva ...?.
Només gasto verge extra
Un bon oli pot ser vinculant en un bon àpat? .
Ho és
A casa teva quins olis utilitzeu ( procedència )?
De les cooperatives de Sarroca i Arbeca
Recomanes gastar els vins de proximitat?
Sempre
O de la Denominació d’Origen “Costers del Segre” ?
Per exemple
El teu lector els coneix?
Sí, però n’hi ha que tiren massa a la Rioja i al Somontano quan haurien de mirar més cap a casa
Poden competir al mecat amb els Rioja, Ribera del Duero, Penedés ...?
I tant
Personalment els teus vins preferits?
Varvall (vi negre, Coop. Gandesa), Solpost (vi blanc, Pradell de la Teixeta)
Licors?
Whisky escocès
Cafés o tés?
Cafè de Colàs i Giné(Reus)
Un habà per després del àpat, n’ets partidari?
Abans sí, ara no (vaig deixar de fumar)
Una frase lapidària
Els millors plats són els que no s’han mogut mai d’aquí
Portada del llibre del que també n'és l'autor editat per Edicions Salòria.