ENTREVISTA A ESCRIPTORS GASTRONÒMICS

 

IGNASI REVÉS



Concurs d'all i oli a Torrebesses


Ignasi Revés

 

On vas néixer?.


A Sarroca de Lleida


Edat actual?.


39 anys


On vius?


A Reus


A nivell de curiositat, ets bon cuiner?


No gaire


Quan vas descobrir la teva afició per la cuina?


Quan em van fer l’encàrrec d’Esmorzars de Lleida, el meu primer llibre gastronòmic


Has cursat estudis i  fet pràctiques de cuina professionalment ?


No


Et dediques a escriure i documentar tot el que veus?


Ho faig sovint 

                                                             

Fas llibres?


Sí. Tinc una novel·la de pagesos de les Garrigues, Oli en un llum; dos assaigs gastronòmics, Esmorzars de Lleida i Esmorzars de l’Ebre; i un llibre de propera aparició, Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l’Ebre.


Tens blogs i pàgines web?


Sí: bplana.blogspot.com.es, onpenjo els articles que publico al periòdic quinzenal SomGarrigues.


Els teus fills et segueixen (dins la professió)?


A les meves filles els agrada experimentar a la cuina


Fas prosselitisme  (classes, cursets, demostracions, divulgacions...), en persona?


Com a molt, xerrades ipresentacions sobre els llibres d’esmorzars


Quin és el teu plat preferit?


Conill amb allioli



Tast de vins D.O. Catalunya a Cambrils


Que opines de la cuina tradicional de la comarca de les Garrigues?, de l’Urgell, del Segrià i de la Noguera (segons on estiguis radicat)?


La cuina que porto a la sang. La cuina amb la qual vull morir


Quin és el plat comarcal que t’agradi mes divulgar?.


La catxipanda

A tu,personalment,  que t’agrada més cuinar?


L’allioli


Que solen preferir els teus seguidors, la cuina tradicional o l’avantguardista?.


De tot una mica


Has fet molt per la cuina de Lleida, se t’ha reconegut?


El llibre Esmorzars de Lleida va tenir molt bona acollida, més de la que mereixia


Diguem premis que t’han atorgat?

Cap


Costa ser profeta a la pròpia terra

Professionalment on vas començar ?


Era redactor del SomGarrigues


Com a empresari . Filosofia de la teva cuina preferida?


No sóc empresari, però crec en el producte de proximitat


Com a escriptor i viatger, quina cuina mundial valores més?


No puc valorar la cuina de l’estranger, perquè no la conec prou. Però et puc dir que vaig tastar vins molt bons a Xile i un salmó fantàstica Ushuaia (Argentina)


Estàs casat?. Tens família ?


Casat i dues filles


Qui cuina a casa teva ?


La meva dona (i sort que ho fa ella)


Normalment que mengeu ?


Força equilibrat: Verdura, carn, peix, pasta, arrossos...


Mitjana anual de viatges ( o sigui fora de casa)?


Un de gros i molts de petits


Amb els teus familiar formes un equip molt sòlid. Qui el formeu?.


Els quatre de casa


Quina és l’especialitat de cada membre?

.

Jo faig l’allioli i la meva dona la resta. Les crepes i les pizzes, les fan elles tres


Que penses dels cuiners estrella ?


Que n’està ple: tant els que es veuen, com els que no es veuen


Com influeix la Guia Michelin i d'altres guies ?


Publicitat, bàsicament


És important representar l’indret on tens l’activitat amb els productes culinaris ?


I tant


I la manera de cuinar-los ?




Conferència a Turisme, mar i gastronòmia a Sant Carles de la Ràpita


Creus que la cuina del teu indret pot arribar a tenir ressò nacional o internacional pels productes ?


Sí, si hi ha una bona campanya de màrqueting.


Ací a la comarca pot funcionar la cuina exòtica o d'altres llocs ( sushi ... )?.


És possible, però potser s’hauria de “fusionar” amb la cuina de la terra


Han proliferat molt els restaurants étnics. Qu et sembla?


Poden conviure amb els de cuina tradicional. Cap problema


Digam el plat estrella (o els que vulguis) de

  La cuina lleidatana comarcal  

  Catxipanda


  La cuina Catalana  

                       

  Caragols a la llauna


  La cuina espanyola                     

  La cuina francesa

  Altres plats europeus, asiàtics, amèricans

 

  No puc opinar, no ho conec prou         

 

Quin és el plat més demanat , tradicional o creatiu.?


La paella

Es demanen les adaptacions de plats tradicionals a la cuina d'autor?


No ho sé


El teu lector  es entès en cuina, sap apreciar-la?


Hi ha de tot


Sap maridar bé els plats i els vins ?


Crec que sí


Es deixa aconsellar ?


Es deixen aconsellar


Investigues nous sabors ?


No, això ho fan les meves filles


Qui els prova ? .


Tots quatre



Taula Rodona sobre Gastronomia a Amposta


T'agradaria ressaltar receptes i productes perduts ? . Creus que funcionarien ?


Si un dia van funcionar, qui diu que no poden tornar a funcionar?


L'alta cuina es pot equiparar a l'art ?


La cuina és art i cultura.


I la presentació ? . Algú fa una fotografia, ja que un plat acabat és un art no exposat i efímer ?


Sempre faig fotografía quan crec que val la pena


Es diu que es posa molt poc menjar en uns plats molt grans , que em dius ?


Hi ha de tot


I també que el decoren massa ?


És important que el plat sigui agradable a la vista


No hi ha massa parafernàlia al plat ?


Tampoc cal carregar-ho massa. Sempre és bo tenir mesura


Veus be que es doni tanta importància a la presentació dels plats?


La presentació és important, però un plat, per sobre de tot, ha de ser bo


Productes artesans o industrials , encara que afectin al preu final ?


No es poden tocar les campanes i anar a la processó. Si el producte és artesà, pujarà el preu.  Productes artesanals, tota la vida


Poden sobreviure al matiex temps el Fast Food i l’Slow Food?


Sobreviuen


El jovent, tot i els extremismes, quin tipus de cuina prefereix?


Si tenen un mare cuinera com Déu mana, la cuina de la mare


És important fer promoció dels productes de proximitat per part de la Restauració ?


Per part de la restauració i per part de tots


Tenen sortida els plats senzills tradicionals del nostre lloc ? ( Un pollastre de corral...)


Sempre n’han tingut


Valores un Restaurant  per tenir algun tipus de distinció ( Estrelles Michelin ) ?


Em guio per referències de la gent que hi ha anat


Divulgues les teves receptes i investigacions en forma de llibres, audiovisuals, xarxes ...?


Sí, als llibres d’esmorzars


Formes part activa de les xarxes socials ?



Les postres sempre han estat el " germà pobre" de la cuina ?


El Mingo Celma, de Paüls (Baix Ebre), diu que unes bones postres arreglen un dinar fluixet

Ens hauríem d'acostumar a un vi diferent segons el plat ?


Ens hauríem d’acostumar a testar com més vins millor


I l'oli , hauríem de demanar-li garanties d'autenticitat?



Com veus el fet d'utilitzar diversos olis d'oliva segons el plat ( més afruitat , madur , amb gustos ... )?


Pot ser que els plats cobrin noves tonalitats, més interessants i fins i tot sorprenents


Partidari de la setrillera d'un sol ús?


Si fos reomplible amb un bon oli, no em faria res



Portada del llibre "Esmorzars de l'Ebre" de l cque es autor editat per Edicions Salòria


QUÈ ENS POTS DIR DE L'OLI D'OLIVA VERGE EXTRA A LA CUINA

 

Consideres l'oli d'oliva verge extra com l'eix central de la Dieta Mediterrània ?



Coneixen els comensals o bé saben distingir entre els diferents tipus d'oli?


Tret de les zones elaboradores d’oli, la gent ho coneix poc o gens


Creus que estan influenciats pels tòpics


Massa. Això s’ha de trencar amb més campanyes informatives, culturitzant més la gent sobre l’oli d’oliva verge extra


Creus que l'hostaleria més senzilla ( bars , cafeteries , etc ) hauria d'utilitzar setrills irreomplibles .


Si fos reomplible amb un bon oli (verge extra, per exemple), no em faria res


Com consideres el millor oli d'oliva verge extra espanyol , Creus que és millor l'italià o d'altres països ? .


No conec l’italià, conec el garriguenc i el del Camp de Tarragona. I m’agraden tots dos.


La Dieta mediterrània és la més saludable a nivell nutricional ?

.

No ho sé. Però em sento bé quan el tasto


Vostè personalment quin tipus d'oli prefereix .


L’oli tèrbol, l’oli nou, aquell oli verd que rasca a la gola i amb aquell aroma tan potent


Aconsellaria tenir en la cuina més d’un tipus d’oli?


Com a mínim, dos


Millor monovarietal o coupages .


Monovarietal arbequina


Els olis amb sabors , fan més desitjables els olis


Pot ser, però em quedo amb l’arbequina


Quin futur els veus?


Ni idea. Si fos per mi, no en tindrien gaire


Amb quins aliments combinarien millor?


No ho sé


Els grans aliments , millor amb els grans olis ( anxova en oli VE ) .


Evidentment. No és el mateix una tomata amanida amb oli verge extra que amb oli de girasol. No hi ha punt de comparació


L'oli d'oliva verge extra té alguna contraindicació culinària?.


No ho sé


La teva recepta preferida amb oli d'oliva Verge Extra?.


Pa torrat escaldat, fumejant, amb un bon raig d’oli nou. Va bé per a les panxes desgavellades


Quines diferències culinàries trobes entre els diferents tipus d'oli, llavors, oliva ...?.


Només gasto verge extra


Un bon oli pot ser vinculant en un bon àpat? .


Ho és


A casa teva quins olis utilitzeu ( procedència )?


De les cooperatives de Sarroca i Arbeca


Recomanes gastar els vins de proximitat?


Sempre


O de la Denominació d’Origen “Costers del Segre” ?


Per exemple


El teu lector els coneix?


Sí, però n’hi ha que tiren massa a la Rioja i al Somontano quan haurien de mirar més cap a casa


Poden competir al mecat amb els Rioja, Ribera del Duero, Penedés ...?


I tant


Personalment els teus vins preferits?


Varvall (vi negre, Coop. Gandesa), Solpost (vi blanc, Pradell de la Teixeta)


Licors?


Whisky escocès


Cafés o tés?


Cafè de Colàs i Giné(Reus)


Un habà per després del àpat, n’ets partidari?


Abans sí, ara no (vaig deixar de fumar)


Una frase lapidària 

        

Els millors plats són els que no s’han mogut mai d’aquí


Portada del llibre del que també n'és l'autor editat per Edicions Salòria.

CUINA DE LES COMARQUES DE LA PLANA DE LLEIDA